Om mig

Bakgrund

2016 dundrade jag in i “väggen” med långvarig heltids- och deltidssjukskrivning som följd. Sedan dess har jag snirklat mig fram på rehabiliteringsvägen för att hitta verktygen för en hållbar hälsa i kombination med mina kunskaper och erfarenheter som sjukgymnast.  

Jag har alltid tyckt om och mått bra av att vara i naturen. Sedan utmattningen blev en del av mitt liv har det blivit ännu mer påtagligt hur mycket bättre jag mår av naturen, antingen i stillhet eller i någon form av rörelse.  

Att höra vågor brusa och forsa fram, höra vatten porla, skvalpa och klucka mot stenar lindrar bruset i hjärnan. Likaså fåglarnas kvitter och vindens sus i träden. Att känna vinden, solen eller regnet mot huden, se alla färgerna och formerna i naturen och uppleva dofterna. I skogen bland mossa, stenar och höga träd känner jag mig lugn och trygg och mår bättre redan efter en kort stunds promenad i sådan miljö.  Det jag upplever i naturen lugnar och ger energi. 

Upplevelserna  jag ägnar mig åt är sinnesnärvaro. Det finns även andra namn som du säkert har hört, bland annat mindfulness eller Shinrin-Yoku (japanska) översatt till engelska Forest bathing och på svenska skogsbad eller ibland kallat sinnesbad. Kärt barn har många namn. Eller så beror det kanske mest på vem man frågar vilken benämning som den anser är bäst. För mig känns sinnesnärvaro som den naturligaste benämningen. Vill man veta vad forskningen visar så blir det än mer tydligt att det finns många benämningar vilket kan röra till det lite när man ska jämföra olika studier. Här kan du läsa mer om bakgrunden och forskningen om skogsbad.  

Under åren har jag märkt att det saknas en länk mellan sjukvård och friskvård. Många känner sig inte tillräckligt starka för friskvårdsaktiviteter efter sjukdom men bedöms för pigga för sjukvård. Jag vill vara den länken till friskvården. Allra helst om det är möjligt, att vara kvar i friskvård och undvika sjukvården. Det är därför mitt fokus i företaget är just friskvård. Så även om du har ett nedsatt hälsotillstånd guidar jag dig vidare till din form av friskvård.   

Som sjukgymnast har jag jobbat med olika inriktningar både på primärvårdsnivå och på sjukhus. I många år har jag jobbat som lymfterapeut samt haft rehabilitering för cancerpatienter. Jag har även jobbat som gruppinstruktör inom friskvården med vattengympa, pulsträning, löpträning och yogainspirerad träning.  

Jag är en nyfiken person som gillar att utmana mig och lära mig nya saker för kropp, knopp och själ.  2020 gick jag en kurs med inriktning på dans- och rörelseterapi. Hösten 2021 gick jag en kurs för att bli friskvårdsguide. Under året 2022 fördjupar jag även mina kunskaper ytterligare inom friluftspedagogik.

Nu är jag redo att utmana mig  att starta företag för att dela med mig av mina kunskaper och livserfarenheter som formats av privat- och arbetslivet. 

Namnet Hälsoting

Undrar du över namnet Hälsoting? Jag vill jobba med friskvård för att stärka hälsan — därav hälso. Ting har flera betydelser. Troligen tänker du på saker men ting betyder även objekt och föremål vilket det finns gott om i naturen som hjälper hjärnan till vila genom spontan uppmärksamhet, (se vidare under forskning). Ting är även att samlas till en session, sammankomst, folkförsamling, möte. Ordet tinglig betyder behaglig och har synonymerna jordisk, lätthanterlig och timlig. Och till sist, mitt efternamn är Tinglöf och då passar det ihop med att ha ett löv som logga!

Bokning

Titta i kalendern för inplanerade skogsbad och träningstillfällen och anmäl dig via Billetto. Vill du använda ditt friskvårdsbidrag uppger du ditt personnummer.

Vi har alla olika förutsättningar. Om det är något du vill att jag ska veta om dig och ta hänsyn till kan du mejla mig på camilla@halsoting.se så svarar jag så fort jag har möjlighet, oftast kvällstid.

Camillas Hälsoting utför endast friskvård, ingen behandling. Om ditt tillstånd behöver vård ber jag dig kontakta sjukvården.